KultúrFényPont a Fény Utcai Piacon

A II. kerület Önkormányzata a Fortepan és a POKET Zsebkönyvek közreműködésével elindította a KultúrFényPontot, mely a Fortepan gyűjteményének állandó, ingyenesen látogatható kiállítóhelye lesz időről időre változó kiállításokkal.

Elsőként Zofia Rydet lengyel fotográfus kizárólag fotónegatívokon fennmaradt budapesti képeit mutatják be, melyek Magyarországon először nyomtatásban a KultúrFényPont kiállításán láthatóak.

Az itt látható sorozat 1967-ben készült, két helyszínen, a Fény Utcai Piacon és a Vámház körúti Vásárcsarnokban. A kiállítás bemutatja a hatvanas-hetvenes évek budapestjének vidékies, őszinte, élettel teli pillanatait.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere a megnyitón arról beszélt, hogy 10 évvel ezelőtt még nem gondoltuk, hogy mennyi hasznos, a mindennapjainkat megkönnyítő kezdeményezést a hoz a digitalizáció.

Viszont mára látnunk kell, hogy a digitalizáció nem helyettesítheti a személyes találkozásokat és a közösségeket, ezt érezzük is mindannyian, ezért tekintünk a digitalizációra célként, nem pedig eszközként – mondta Őrsi Gergely hozzátéve, hogy 10 éve talán még Tamási Miklós és Szepesi Ákos sem gondolta, amikor megalapította a Fortepant, hogy mára az egyik legnagyobb közösségformáló erővel bíró gyűjtemény lesz az övéké közel 140 ezer fotóval.

A polgármester kiemelte: a Fortepan első állandó kiállítása mellett a KultúrFényPont egy másik organikus kezdeményezésnek, a POKET automatának is helyt ad, melynek segítségével valamennyi olvasást szerető könnyen és gyorsan juthat igazi könyvhöz, minőségi irodalomhoz.

Őrsi Gergely elmondta, bízik benne, hogy az állandóan megújuló KultúrFényPont hozzásegít szűkebb lakóhelyünk és egész Budapest történetének megismeréséhez.

Varga László, a Fény Utcai Piac kereskedőinek képviseletében arról beszélt, hogy nagy érdeklődéssel várta a kiállítást, hiszen még gyerekként járt a fotókon megörökített piacon, emlékszik az 50 évvel ezelőtti atmoszférára, az akkori illatokra.

Tamási Miklós, a Fortepan alapítója elmondta, hogy a bemutatott két sorozat szerzője Zofia Rydet, akinek hagyatéka szokatlan módon a családnál maradt, akik digitalizálni kezdték az életművet, és amikor megkereste őket a Fortepan azzal, hogy Magyarországon is megmutatnák a képeket, nagyon örültek.

  Új iskola a Völgy utcában

A kiállítás jövőjével kapcsolatban kifejtette, hogy körülbelül kéthavonta cserélődnek majd a képek, és a helytörténet mellett helyi családok, pasarétiek, hidegkútiak, vízivárosiak hagyatékából mutat majd sorozatokat.

Vecsei H. Miklós, a POKET Zsebkönyvek alapítója megköszönte az önkormányzatnak és a Fortepannak, hogy jelen lehetnek a KultúrFényPont kiállítóterében, hogy beléphetnek a piac közösségébe; majd elmondta, hogy gyerekkora óta kötődik a Fény Utcai Piachoz, nagybátyja itt csapolt, nagyapja itt kártyázott, és később gimnazistaként a piacon kereshetett pénzt.

Hozzátette: amikor arról hallott, hogy a Fény Utcai Piac leszállóágba került, akkor lelkiismeret-furdalást érzett, mintha tehetne arról, hogy nem figyelmeztette a generációját arra, hogy a piac egy kulturális tér, egy olyan közösség, amit nem felejthetünk el, és nemcsak a termelői minőség miatt, hanem a piacon megtörténő emberi találkozások miatt sem.

Őrsi Gergely polgármester a megnyitó végén kifejtette, hogy bízik benne, sikerült egy olyan sarkot létrehozni, ami hozzájárul ahhoz, hogy a Fény Utcai Piacra minél többen jöjjenek, és ne csak a kiváló minőségű termékekért, hanem az őstermelői áruk és a pezsgő piaci élet közepette megjelenő kultúráért is.

Fotók az Önkormányzat oldalán