Felújítják a pasaréti ferences templomot

A Laterex kivitelezésében egy új közösségi ház épül, amelyben helyet kap egy kápolna, egy játszóhelyiség és több hittanszoba is.

Felújítják a főváros II. kerületében a pasaréti ferences templomot és új közösségi házat építenek mellé. Az építkezés a kormány 1,8 milliárd forintos támogatásából valósul meg a Laterex Építő Zrt. munkájával, az új épület kivitelezési szerződését a héten írták alá Budapesten. A ház a tervek szerint 2021 júniusára készül el.

Hirdetés

A négyszintes épület egy régi, rossz állapotú villa helyére épül, stílusában igazodik az 1930-as években épült templomhoz és térhez.

A földszinten egy 180 ember befogadására alkalmas terem, játszóhelyiség, az első emeleten kápolna és egy kisebb terem lesz, a második szinten hittanszobákat alakítanak ki, az alagsorban pedig az épület kiszolgálóhelyiségei kapnak helyet. A tervezett közösségi ház a templommal, rendházzal egy egységet képez, ezt az épület beépítésével és architektúrájával is igyekeznek kifejezni.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője a szerződéskötés során hangsúlyozta: a kormány örömmel támogat olyan egyházi kezdeményezéseket, amelyek a tágabb közösséget szolgálják.

A tervezők fontosnak tartják az épület közösségi tereinek lehető legintenzívebb összenyithatóságát a közvetlen környezetével. Ez az összenyitás az utcaszinten és a kertszinten hozható létre. A kertszinti előcsarnoki bejárat intenzív kapcsolatban van az utcaszinttel, ahonnan széles lépcsősor vezet le, mintegy átvezetve a templom előtti térről.

A bővítéssel a könyvtár megfelelő méretű lesz, új beszélgető- és gyóntatóhelyiségeket, plébániai irodát és tárgyalót alakítanak ki.

Lesznek új vendégszobák és a karitász számára raktárat hoznak létre. A templomban csak a hibák javítását, az ablakcsere befejezését és festést tervezik.

A rendház és a plébánia terei is megújulnak, ugyanis a teljes felújítás a híveket is szolgálja. Az átalakítással a hasznos terület bővül, mégis a koncepció alapján az épület tömege lényegesen nem növekszik. Az L alakú épületszárny helyére épül új – lényegében a meglévő alaprajzi kontúrral azonos – épületrész, melynek magassága minimálisan növekszik csak.

  Az Ősz beköszöntése: teraszok fedése a kényelemért

 

Forrás: sagra architects Facebook-oldala és a wikipedia

A templom felújítását a helyi közösség kezdeményezte. Az átfogó felújítási terv kidolgozása a hívek és rendtagok bevonásával történt. A Pasaréti téri komplexum felújítása ás bővítése a meghívásos tervpályázat győztese – Sajtos Gábor és Sajtos-Grand Gabriella, illetve munkatársai – tervei alapján készülhet el.

A pasaréti templom a főváros egyik emblematikus épülete, a modern építészet egyik fontos alkotása, melyet Rimanóczy Gyula tervezett a mellette álló buszvégállomással együtt. Pasarét központi terén 1934-ben készült el a Szent Antal ferences templom és rendház. Azóta egyszer történt jelentősebb átalakítás 1986-ban, amikor a templomban új liturgikus teret alakítottak ki, a rendházra pedig a második emeleti szint került.