Olvasópróba Alföldivel

A darab egy idősödő takarítónő és egy bevándorló szerelmén keresztül az emberi kiszolgáltatottság történetét meséli el szívszorító egyszerűséggel.

Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című filmjét 1974-ben mutatták be. Alföldi rendezésében, amely egyben e darab magyarországi ősbemutatója is, az idősödő takarítónőt, Emmit Hernádi Judit, míg Alit, a marokkói bevándorlót, Bányai Kelemen Barna kelti életre. A további több mint húsz – a főszereplők közvetlen és tágabb környezetébe tartozó családtagok, kollégák, szomszédok, ismerősök – szerepben mindössze négy színész: Bercsényi Péter, Mihályfi Balázs, Parti Nóra és Szatory Dávid lesz látható.

 

Alföldi Róbert rendező az olvasópróbán (fotók: Mészáros Csaba)

Alföldi úgy fogalmazott: a történet hetvenes évekbeli, nyugat-németországi társadalmi közege különbségekkel ugyan, de nagyjából-egészében megfeleltethető a mai magyar közegnek, így aviszonyok, a reakciók, a fordulatok egy része nagyon is ismerős lehet a közönség számára. A rendező sajátos ritmusszerkezetben képzeli el a produkciót, bizonyos jelenetek egymásra lapolva, párhuzamosan játszódnak, egyes cselekmények színpadi és valós ideje meg kell, hogy egyezzen, a szokásoshoz képest más színpadi sűrítéstechnikát kell alkalmazni az előadásban. Ennek jegyében az Átrium nézőtere is átalakul: az előadás játszótere kinyúlik a nézőtérre, ám a színpad két oldalán is nézők foglalnak majd helyet.

Az így létrejövő amfiteátrumszerű elrendezés a darab intimitását hivatott segíteni (díszlet: Tihanyi Ildi). Nagy Fruzsina jelmezei a hetvenes éveket idézik majd; Alföldi szerint a történetet meg kell hagyni a maga közegében, a helyzetek, az alakok és az elhangzó mondatok teszik majd jelenidejűvé az előadást. A rendező méltatta a mű mondatai mellbevágó egyszerűségének szépségét is, és hozzátette: szándéka szerint összességében pozitív végkicsengésű, reményteli előadás születik a darabból, amely sötét tónusait a szövegben és helyzetekben rejlő humor is egyensúlyozza.
Bányai Kelemen Barna (középen) / Az olvasópróba fotói a képre kattintva tekinthetőek meg!
A Kultúrbrigád és az Átrium közös előadásának bemutatója október 14-én lesz, a nyilvános főpróbára, a bemutatóra és az első előadásra már minden jegy elkelt, az október 28-i délutáni és esti előadásra az atrium.jegy.hu oldalon, illetve a színház jegypénztárában válthatók még jegyek korlátozott számban.

  TOJÁSKERESÉS, Tintanyúl koncert és húsvéti mulatság

Forrás: Átrium

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .