17 %-al drágul a temetés

A Fővárosi közgyűlés elfogadta azt a javaslatot, aminek értelmében 2023. január 1-től drágul a temetkezés a fővárosban. Arról döntöttek, hogy a költségek hatósági áras részét 17 százalékkal emelik.

Egy temetés költségeit tekintve két részből áll: vannak a szabadpiaci szolgáltatások (például sírkő elkészíttetése), ez a költségek nagyobb részét, nagyjából 70 százalékát teszi ki, a maradék a hatósági áras rész (urnavásárlás), ezen fognak emelni. Így valójában a hamvasztásos temetés ára 4,6 százalékkal emelkedik, a koporsós temetéseknél az egész temetési költségre vetített emelés körülbelül 7,8 százalékos.

A főváros eredetileg 20 százalékos emelést akart, de társadalmi vita után végül 17,03 százalékos emelés mellett döntöttek. A Budapesti Temetkezési Intézet összeállított egy „szolgáltatási alapcsomagot”: ez az Új köztemetőben végzett hamvasztásos temetést foglalja magában, amelynek ára a 155 ezer forint lesz.

kegyelettel.hu

  Ki legyen kerületünk díszpolgára?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .