A Budapest-modell működik

Karácsony Gergely 

A Budapest-modell működik: az energiabeszerzés fővárosi módja eddig jelentős megtakarítást eredményezett a városnak és a budapestieknek.

Holnap tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés Budapest jövő évi költségvetését, ami soha eddig nem látott kockázatokat tartalmaz az elszabadult infláció, a forintárfolyam romlása, valamint az energiaár-robbanás miatt. Budapest ebben a helyzetben sem enged a szolidaritásból, rezsitámogatást adunk, évente 23 ezer forintot átvállalunk a BKK-bérlet árából, nappali melegedő programot indítunk, vigyázunk az idősekre és a nehéz helyzetben lévőkre. A közszolgáltatásaink minőségének fenntartását ebben a helyzetben az szolgálja, ha okos megoldásokkal kordában tudjuk tartani az energiaárak elszabadulását, erre dolgoztuk ki azt a Budapest-modellt, amit tegnap egy szakmai kerekasztalon ismertettem.

Budapest továbbra sem enged a céljaiból.

Abból, hogy az évtized végére elérjük a klímasemlegességet, vagyis a károsanyag-kibocsátás 40%-os csökkentését és Budapest energiafüggetlenségét, vagyis azt, hogy a budapesti közszolgáltatások a saját maguk által megtermelt energiából működjenek, vagyis ne legyünk kiszolgáltatva se a magyar, nopláne az orosz kormány energiapolitikájának. Ez utóbbi pusztán azáltal megoldható lenne: ha a budapestiek által megtermelt hulladékkal a város gazdálkodhatna, az így megtermelt energia a város teljes közvilágítását biztosítani tudná.

Itt és most azonban az energiabeszerzések kapcsán kell okosnak lenni abban a városban, ahol az egész ország villamosenergia-fogyasztásának 20-25 %-a történik, és ahol BKV például az ország tíz legnagyobb energiaigényű cége között van, és akkor a közvilágításról, vagy az ivóvíz-ellátásról még nem is beszéltem. Hogy ezt az energiaigényt a lehető legkedvezőbb áron tudjuk biztosítani, kidolgoztunk egy bonyolult, de egyelőre működő beszerzési rendszert, a Budapest-modellt.

Számokkal alátámasztva ez úgy néz ki, hogy a budapesti közvilágításhoz szükséges energiáért 2020-ban még 4 milliárd forintot kellett fizetni, a 2023-ra vonatkozó első ajánlat 55 milliárd volt, a második ajánlat 30 milliárd, a Budapest-modell szerinti vásárlás azonban már csak 11 milliárd. Ennyivel, vagyis mintegy 40 milliárd forinttal beljebb vagyunk.

  Magyar Nemzet - Nagyon megemelték Karácsony Gergely tanácsadóinak illetményét

A Budapest-modell az energiabeszerzés egyedi módja, amelynek kiindulópontja:

👉 nem szabad éves szerződéseket kötni, mivel az energiakereskedői oldal a kockázatokat spekulatív módon árazza be, ami kifizethetetlen.

👉 meg kell próbálni minél kisebb mennyiségeket beszerezni, mivel a többszáz GWh villamosenergia túlzott kockázatot jelent a kereskedői oldalon, amit érvényesíteni fog az árakban is.

Három csoportba soroltuk az intézményeinket, cégeinket. Az elsőbe azok tartoztak, amelyeknek még volt energiaszerződése, így 2023 év közben merülhet fel az a kérdés, hogy milyen áron tudnak majd szerződni. A második csoportba a kisebb fogyasztókat soroltuk, mint a szociális, kulturális intézmények. Költségvetésileg ezek kisebb tételt jelentenek (teljes mix 5%-át a villamos energia szempontjából), ezért a jelenlegi napi árnál magasabb, de tervezési keretek között tartható szerződésekkel fedtük le ezeket. A harmadik csoportba a közvilágítás, közösségi közlekedés és az ivóvízellátás tartozik. Ez a villamosenergia-igényünk 88%-át jelenti (földgázban 44%-ot). Ezeknek a cégeknek az esetében az éves, de még a negyedéves fix ár sem fedezhető, mert ez akár 13-szoros, de legalább 6-8-szoros ár lenne. Ezért alternatívát kerestünk, ami leegyszerűsítve a napi áras vételezést jelenti. Azaz egy képlet alapján számítják ki, hogy mennyi az ár, és ehhez jön a fogyasztás mennyisége. Ez a közösségi közlekedés esetén egy csúsztatott 30 napos terminust vesz figyelembe míg a közvilágításnál egy óránként napi árazást.

Nagy munkája van ebben a kollégáimnak, de így sikerült csökkenteni a kockázatokat, amelyeket persze kitörölni nem tudunk. Ezért naponta figyeljük a piaci árakat, adatokat, eseményeket, és ezekhez igazítjuk a stratégiánkat. Olyan munka ez, ami nem látványos, nem is mérhető az olyan színvonalas vitákhoz, hogy van-e vécé a Blahán (van), de most ez tesz hozzá talán a legtöbbet a város nyugodt működéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .