Szomszédainknál olcsóbb a gáz

Karácsony Gergely

Ma a világpiacon a gáz ára a háború előtti szint alá csökkent. Jelenleg sokkal olcsóbban lehet a spotpiacon, Nyugatról gázt beszerezni, mint Oroszországból. Éppen ezért a hozzánk hasonló helyzetű és kitettségű országok felelős módon elkezdték csökkenteni az orosz függőséget, így jár el Szlovákia, így jár el Csehország, így Ausztria.

Egyedül a magyar kormány az, amelyik a háború kitörése óta sem vásárolt mástól gázt, csakis az agresszortól, Oroszországtól. Ezzel nem csak kiszolgálja Putyint, de rezsiválságba sodorja a magyar polgárokat és településeket

Ha a magyar kormány Putyin-függősége miatt magától képtelen rá, akkor másoljuk le a lengyel példát, és így mentsük meg a magyar településeket az ellehetetlenüléstől. Minden feltétel adott hozzá, hogy a drága orosz gáz kiváltásával olcsóbban kaphassák az energiát a magyar városok és falvak, valamint a legfontosabb közszolgáltatások és intézmények. Ezért jövő héten településvédő törvényjavaslat benyújtását kezdeményezem a parlamenti pártok frakcióvezetőinél.

Az általam kezdeményezett törvényjavaslat azt célozza, hogy az önkormányzatok, és az úgynevezett érzékeny fogyasztók – az iskolák, óvodák, bölcsődék, kórházak, idősotthonok, szociális intézmények – kedvezményes áron kapják az energiát a jövő év végéig legalább. Ehhez nem kell mást tenni, mint lemásolni a lengyel Szejm által a héten elfogadott hasonló tartalmú törvényt. Sokat szoktak mifelénk Lengyelországra hivatkozni kormánykörökben, nosza, akkor tegyék ezt most is. Szívesen nyújtunk segítséget a frakcióknak a javaslat kidolgozásában.

A javaslatot elküldöm Kocsis Máténak, a Fidesz-, Simicskó Istvánnak a KDNP-, Gyurcsány Ferencnek, a DK-, Dr. Lukács László Györgynek, a Jobbik-, Dr. Tóth Bertalannak, az MSZP-, Gelencsér Ferencnek, a Momentum-, Szabó Tímea-nak, a Párbeszéd-, Ungár Péternek, az LMP-, és Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk képviselőcsoportja vezetőjének.

Minden feltétel adott ahhoz, hogy lengyel mintára szülessen törvény a települések védelmében. Az elmúlt hetek tényei ugyanis napnál világosabban mutatják: az olcsó orosz gáz kormányzati ígérete egész egyszerűen kamu, ordas nagy hazugság. A magyar települések, és az általuk működtetett intézmények, az óvodák, bölcsődék, idősotthonok, a legfontosabb közszolgáltatások azért kerültek az ellehetetlenülés szélére, mert a magyar kormány vállalhatatlanul drágán szerzi be a gázt Putyintól, és nem mutat hajlandóságot az orosz függőség csökkentésére sem. A magyar kormány a saját rossz politikájának árát közvetetten az önkormányzatokkal, az óvodákkal, bölcsődékkel, kórházakkal, iskolákkal, vagyis a magyar polgárokkal fizetetti meg – ennek pedig véget kell vetni.

  K&H: durva szélvihar csapott le az ingatlanokra

A tény az, hogy a környező országok önkormányzatai a magyar ár töredékéért kapják az energiát. Bulgária fővárosában, Szófiában a novemberi piaci gázár 350 Ft/m3, a magyar kormány ezt 1500 Ft/m3-es áron kötötte le a budapesti távfűtés részére. Zágráb rögzített áron kapja az áramot a horvát államtól, körülbelül 30 Ft/kWh áron. Nekünk ugyanezért 462 Ft-ot kell fizetni. Kinek mit intéz a kormánya….

Tény az, hogy ma a világpiacon a gáz ára a háború előtti szint alá csökkent. Jelenleg sokkal olcsóbban lehet a spotpiacon, Nyugatról gázt beszerezni, mint Oroszországból. Éppen ezért a hozzánk hasonló helyzetű és kitettségű országok felelős módon elkezdték csökkenteni az orosz függőséget, így jár el Szlovákia, így jár el Csehország, így Ausztria, bár ugye nekik sincs tengerpartjuk. Egyedül a magyar kormány az, amelyik a háború kitörése óta sem vásárolt mástól gázt, csakis az agresszortól, Oroszországtól. Ezzel nem csak kiszolgálja Putyint, de rezsiválságba sodorja a magyar polgárokat és településeket.

Az, hogy a magyar kormány energiahivatala a valaha volt legmagasabb áron fixálta azt az árat, amit az önkormányzati cégeknek fizetniük kell a távhőért, egyenesen közbotrány. Ezzel óvodákat, bölcsődéket, idősotthonokat ítéltek bezárásra, miközben a piaci ár a kormány által fixált árnak már csak töredéke. A rossz döntést egyetlen tollvonással megváltoztathatná a kormány, mégsem tesz semmit hosszú hetek óta, már ha a milliárdokba kerülő plakátkampányt nem számítjuk.

Itt az ideje, hogy az energiaválságról végre a tények alapján vitatkozzunk, pont ennek a helye az Országgyűlés, a lengyel minta átvétele jó alapot adna ennek, és nekem mindegy, hogy melyik frakció veszi ezt nevére, de a magyar önkormányzatok, a magyar települések, vagyis a magyar polgárok védelme nem tűr halasztást.

  Novák: pénteken érkezik meg a 13. havi nyugdíj első részlete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .