Csalással próbálták megszerezni egy külföldön élő férfi több száz milliót érő budai ingatlanát

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint egy 6 fős társaság színlelt adásvételi szerződéssel, a közreműködő ügyvédet is megtévesztve próbálta megszerezni egy külföldön élő magyar férfi mintegy 700.000.000 Ft értékű budai ingatlanát.

A vádirat szerint egy 37 éves férfi és 47 éves élettársa 2018. év elején elhatározták, hogy színlelt adásvételi szerződéssel megszerzik egy Svájcban élő férfi Budapest II. kerületében lévő, mintegy 670.000.000 Ft értékű ingatlanát – írja a Fővárosi Főügyészség

Tervük megvalósítása érdekében megkeresték két ismerősüket, és miután beavatták őket tervükbe, a közreműködésüket kérték, amiért pénzt ígértek nekik. Egyiküket azzal bízták meg, hogy keressen egy megbízható személyt, egy álvevőt, akinek a nevére lehet íratni a sértett ingatlanát, másikuk feladata pedig az volt, hogy találjon egy embert, aki a színlelt ügylet során a valódi tulajdonos nevében eljárva, eljátssza majd az eladó szerepét.

Ezután a vádlottak a színlelt adásvételhez hamis okmányt készíttettek a sértett nevében eljáró bűntárs részére, ami az ő fényképét, azonban a valódi tulajdonos személyes adatait és útlevélszámát tartalmazta.

Ilyen előkészületek után, a vádlottak egy Pest megyei ügyvédet kerestek meg a valótlan tartalmú adásvételi szerződés megkötése érdekében. Az ügyvédi irodában megjelent a sértett nevében eljáró bűntárs, aki a színlelt ügylet során a személyazonosságát az előbbiek szerint készíttetett hamis útlevéllel igazolta. Megjelent továbbá az álvevő is, aki az okiratot szerkesztő és ellenjegyző ügyvédet a sértett személye, valamint a szerződéskötés valódisága felől úgyszintén megtévesztette. Az ügyvéd ezek alapján – jóhiszeműen eljárva – valótlan tartalmú szerződést készített, amelyben az ingatlan értéke csupán 50.000.000 Ft-ban került meghatározásra, majd a tulajdonbejegyzési kérelmet benyújtotta a földhivatalhoz, amely alapján a hivatal megindította a bejegyzésre irányuló eljárást.

A tulajdonbejegyzési eljárás megindításáról szóló végzés ugyanakkor kézbesítésre került a valódi tulajdonos, a sértett svájci lakcímére is, ezáltal a sértett tudomást szerzett arról, hogy a tulajdonában álló ingatlant megkísérelték elidegeníteni. Ekkor a sértett a jogi képviselője útján nyomban kezdeményezte a bejegyzési kérelem elutasítását, amelynek eredményeként a földhivatal a tulajdonjog bejegyzési eljárást megszüntette.

  Egy éjszaka 19 autót törtek fel

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen jelentős kárt okozó csalás bűntett kísérlete, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, a vádlottakkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .