Ne pöckölgesd el a csikket!

Emlékszem még a 70-es években a rendőr, ha meglátta, hogy eldobom a csikket a megállóba, vagy az utcán simán megbüntetett.

A kerületben egy új rendelet értelmében ez most újra megtörténhet. Örsi Gergely polgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében és a Facebook oldalán is közölte.

Büntetés járhat az elpöckölt cigarettacsikkért – Tárgyalni kezdünk a dohányboltokkal a „Tiszta utca, gondos trafik” akciónkhoz való csatlakozásról, hogy szennyezőként nagyobb részt vállaljanak a városrész köztisztaságának megőrzéséből.
5000-től 150 000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki elpöckölt cigarettacsikkek miatt a II. kerületben, ezért arra kérünk mindenkit, hogy ügyeljen a köztisztaságra, és ne szórja el az utcán a csikket, hiszen így megkímélhető környezetünk egy erősen szennyező hulladéktól, és a bírságot is fölösleges kockáztatni. 
Városrészünkben az egyik legmeghatározóbb feladatunk, hogy tovább javítsuk közterületeink tisztaságát az önkormányzat és a lakosság, illetve akár piaci szereplők bevonásával közösen.
Önkormányzatunk számos, a köztisztaság javulását célzó intézkedést tett akár a kutyaürülék fel nem szedése kapcsán indított figyelemfelhívó kampánnyal, akár a Tiszta Buda akciókkal, a vízivárosi takarításokkal, illetve a Széll Kálmán tér és a Lövőház utcai vendéglátóhelyek üzemeltetőivel kötött együttműködési megállapodásokkal. 
Most eljött az ideje, hogy visszaszorítsuk a kerületben elpöckölt csikkek okozta szennyezést.
A csikkek eldobálásának elkerülése érdekében önkormányzatunk eddig is számos intézkedést tett többek között csikkgyűjtők felszerelésével, és a rácsos, cigarettacsikkek felhalmozódását lehetővé tevő burkolatok kicserélésével például a Lövőház utcában.
Tapasztalataink szerint a lakosok egy része – akárcsak a kutyaürülék fel nem szedése esetében – nincs tisztában azzal, hogy a csikkek eldobásával nem pusztán a környezetvédelmi és köztisztasági kárt okoznak, hanem szabálysértést is elkövetnek. 
Szintén tapasztalataink támasztják alá, hogy az eldobott csikkek mennyisége különösen a nemzeti dohányboltok, valamint vendéglátóhelyek környezetében különösen feltűnő, és sokszor könnyen azonosítható, hogy az eldobolt hulladékot újkorában melyik közeli boltban vásárolták. 


Ezért az önkormányzatnak nem elég pusztán tájékoztatni a köztisztasági szabálysértésről a lakosságot, további csikkgyűjtőket és figyelemfelhívó jelzéseket kihelyezni, hanem együttműködésre kell hívni a nemzeti dohányboltokat, a kerületi vendéglátóhelyeket, és amennyiben közös ügyünk, a köztisztaság javításában nem működnek együtt, meg kell állapítani, hogy milyen szankciókkal tudjuk őket erre rábírni. 
Vannak egyértelműen pozitív példák. Ilyen a Schittenhelm Ede síremlékének környékét folyamatosan rendben tartó Marika és Mónika esete, akik a közeli kis bolt és trafik eladóiként mindent megtesznek a park rendben tartásáért, hiszen vevőik járnak arra, és gyakran a vevők szórják el a szemetet a kis parkban. 
Ők így vállalnak felelősséget, amiért hálás vagyok, egyúttal ma átadtam egy „Tiszta utca, gondos trafik” táblát is, amivel fel tudják hívni a figyelmet arra, hogy ők rendben tartják a hozzájuk közel eső közterületet, és kérik a vásárlók odafigyelését.Bízom benne, hogy valamennyi kerületi trafik, üzlet és vendéglátóhely együttműködő partner lesz a köztisztaság javításában.
Számoljuk fel közösen az elpöckölt cigarettacsikkeket a II. kerületben!

13970Ne pöckölgesd el a csikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .