Jól halad az uszoda építése

Jól halad Máriaremetén a Gyarmati Dezső Uszoda építése, a határidőre – 2019 nyarára – történő befejezéséhez rendelkezésre áll minden szükséges forrás.

További jó hír, hogy nemcsak uszodával bővül a Szabadság utcai sport- és szabadidőközpont: a II. Kerületi Önkormányzat a kormány és a főváros támogatásával a jelenlegi közösségi teret is jelentősen továbbfejleszti.

A pesthidegkútiak évtizedek óta sportolásra és kikapcsolódásra használják a Máriaremetei út–Áchim András utca–Kadarka utca–Szabadság utca által határolt tömböt. A II. Kerületi Önkormányzat 2013-ban indított sportcélú fejlesztéseinek köszönhetően ma már itt működik a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, amely műfüves labdarúgópályákat, salakos teniszpályákat, az ezeket kiszolgáló létesítményeket és egy közösségi célokat szolgáló, ingyenesen használható szabadidőparkot foglal magában; valamint itt épül a jövőben vízilabdautánpótlás-bázisként működő Gyarmati Dezső Uszoda is, szintén az önkormányzat beruházásában. A városrész vezetésének célkitűzése ezzel kapcsolatban a kezdetektől változatlan: a vízilabdautánpótlás-nevelésen alapuló, az iskolai és óvodai úszáslehetőség biztosítása mellett a hatalmas lakossági igényt is kiszolgáló, megfelelő kapacitással bíró, jól üzemeltethető uszoda építése.

Közösségi liget is épül

Miközben 2018 márciusában a fenti szempontok alapján megkezdődött a Gyarmati Dezső Uszoda kivitelezése, felmerült az igény az érintett terület közösségi használatának fejlesztésére. Az önkormányzat ezért társadalmi egyeztetést kezdeményezett a területet az utóbbi években leginkább használó három civil szervezet, a Hidegkúti Sport Club, a Hidegkúti Családi Iránytű Egyesület és a Pétanque Egyesület vezetőségével. A már meglévő közösségi funkciók és a még kialakítandó uszodafunkció elemeinek összehangolását célul kitűző környezeti koncepcióterv készítése során figyelembe vették a civil szervezetektől érkező javaslatokat, így a valós társadalmi igények közvetlenül megjelenhettek a fejlesztési elképzelések között.

Hirdetés

Szépség szalon Sashalom

A közös munka olyan sikeresnek bizonyult, hogy önkormányzatunk eredményesen indulhatott a fővárosi TÉR_KÖZ 2018 Városrehabilitációs pályázaton: a Fővárosi Közgyűlés 2018 szeptemberében a „Közösségi Liget megvalósítása” című pályázatot 300 millió forintos támogatásban részesítette. Ezt követően év végén a magyar kormány további egymilliárd forinttal támogatta a projektet, amelynek keretében jelentősen bővülnek a terület használatának lehetőségei. A fejlesztés eredményeként meghosszabbított futókör és kültéri fitneszelemek (a már meglévők megtartásával); kerékpáros KRESZ-tanpálya (a környékbeli iskolák, óvodák számára), játszótér és multifunkcionális „tinidomb”; szabadtéri „tantermek”, kiülőhelyek; pingpong- és sakkasztalok, pétanque-, röplabda- és focipályák, valamint egy klubhelyiséget és rendészeti jelenlétet biztosító pavilonépület várja majd a helyieket. A fentiek közül több elem is a civil szervezetekkel való együttműködés eredménye: a KRESZ-tanpálya, a sakkasztalok vagy a pétanque-pálya világítása is az ő javaslatukra került be a projektbe.

  Nem foglalhatják roncsautók közterületeinket!

Rendelkezésre áll minden szükséges forrás

A fentiekkel párhuzamosan jó ütemben halad az uszoda építése. A nagytömegű földmunkák, az épület teljes alaplemezének és pinceszinti szerkezeteinek kialakítása után a teljes vasbetonszerkezet építése még 2018-ban befejeződött. Jelenleg a projekt leglátványosabb eleme, az íves acéldonga tetőszerkezet helyszíni összeszerelése és felállítása zajlik, így hamarosan bezárul az épület és megkezdődhetnek a belső szakipari munkálatok.

Megnyugtató a beruházás költségvetési helyzete is. Az építőipari áremelkedések és a szükséges műszaki bővítések megvalósítása miatt jelentkező többletköltségek finanszírozására az önkormányzat kérelmet nyújtott be a felhasználható társasági adó- (tao-) keret megemelésére, amit a Magyar Vízilabda Szövetség jóváhagyott. Így a korábban megítélt és már sikeresen összegyűjtött kb. 2,8 milliárd forinton túl, a megemelt keret erejéig, további mintegy 2,2 milliárd forint összegű céges tao-felajánlást tudott fogadni a II. Kerületi Sport- és Szabadidősport Nonprofit Kft. A cégek által felajánlott tao-keret mellett természetesen az önkormányzat is jelentős szerepet vállal a helyi közösség szempontjából kiemelt fontosságú fejlesztésben. Az önkormányzat által biztosítandó önerő mértéke meghaladja a bruttó 2 milliárd forintot, amit – az 1 milliárd forint értékű telek biztosításán túlmenően – az elmúlt évek felelős gazdálkodásának köszönhetően az önkormányzat a képviselő-testület jóváhagyásával vállalni is tud.

Tehát az uszoda megépítéséhez, annak határidőre történő befejezéséhez és a környezetét alkotó közösségi liget fejlesztéséhez rendelkezésre áll minden szükséges forrás.

A 2019 szeptemberében induló tanévben a környékbeli iskolák, óvodák számára így látogathatóvá válik az új sportuszoda, és elindulhat a vízilabda-utánpótlás nevelése is. Ez utóbbi megvalósítását fogja segíteni a háztól házig vízilabdaprogram, amely megkönnyíti majd az iskoláskorú gyermekek uszodába való eljutását. Mindemellett jól érzékelhető a felfokozott lakossági érdeklődés is. Az önkormányzat valamennyi igényt szeretné kielégíteni, sőt – az eredeti koncepciót maradéktalanul teljesítve – elindítja az uszoda orvosi rehabilitációs programját is.

  Változik a parkolási engedélyek kiváltási módja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .