A BKK és a Google = jobb közlekedés

A főváros több pontján kedvezően változhatnak a lámpaprogramok, köszönhetőn BKK, a Budapest Közút és a Google közös projektjének.

Az érintett csomópontokban akár felére csökkenhetnek a megállásból és elindulásból álló forgalmi körülmények és komolyan mérséklődhet a károsanyag-kibocsátás. A közeljövőben újabb helyszínek kerülhetnek be a projektbe – tájékoztatta portálunkat a bkk.hu

A Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút és a Google együttműködésének köszönhetően jelentős újítás segíti ezentúl az autóval közlekedőket. Több fővárosi csomópontban az informatikai nagyvállalat forgalommérési adatai – a sebesség és az áthaladások száma – alapján finomhangolást végeznek a közlekedési lámpák programozásában. Ennek köszönhetően az autóval közlekedők számára kedvezően változnak a lámpaprogramok, úgy, hogy a közösségi közlekedés járművei és a gyalog közlekedők közben nem kerülnek hátrányba.

A fejlesztés hatására a fővárosban csökkenthető az akadozó forgalom, elősegítve ezzel a közúti forgalom szabadabb áramlását, aminek hatására csökkenhet a károsanyag-kibocsátás is.

A X. kerületi Kőbányai út–Szállás utca kereszteződése mellett a Szépművészeti Múzeum előtt a Hősök tere–Dózsa György út lámpás kereszteződésnél is hasznosítja a BKK és a Budapest Közút a Google adatait, így a közlekedők számára itt is kedvezően alakul az áthaladási idő.

A projektben részt vevő társaságok együttműködésében jelenleg a BAH-csomópont lámpaprogramjának felülvizsgálata zajlik, és a közeljövőben további forgalmas fővárosi kereszteződéseket is bevonhatnak a projektbe.

Folytatódik az együttműködés

Nem ez az első projekt, amelyben a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata, a Google és a Főváros mobilitásmenedzsere, a Budapesti Közlekedési Központ együttműködik. A BKK közlekedési információi már évek óta megjelennek a világ egyik leggyorsabban fejlődő közösségalapú közlekedési és navigációs alkalmazásán, a Google tulajdonában levő Waze-en. A korábbi közös munkával – a mostanihoz hasonlóan – szintén azokat segítették, akik nap mint nap közlekednek a fővárosban.

A BKK a FUTÁR segítségével valós idejű közösségi közlekedési adatokat nyújt a Google számára. A Google Térkép így részletesebb és okosabb útvonaltervezést tesz lehetővé Budapesten: a korábbi menetrendi adatok alapján történő utazástervezés helyett a rendszer a valós forgalmi helyzet, a BKK műholdas nyomkövetési rendszere alapján azt mutatja, hogy mikor indul az adott megállóból egy-egy jármű, és hogy ténylegesen milyen útvonalon lehet a leggyorsabban eljutni valahová. Európában Budapest az elsők között vezette be ezt a szolgáltatást a BKK és a Google együttműködésének köszönhetően.

  Hamarosan eldől. Bontják, vagy felújítják

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .