Elhunyt Cseri Kálmán

Életének 78. évében elhunyt a II. Kerületért Emlékéremmel is kitüntetett Cseri Kálmán, a Torockó téri gyülekezet református lelkésze. A II. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Cseri Kálmán 1939-ben született Kecskeméten, itt érettségizett 1957-ben. 1962-ben végzett a Budapesti Református Teológián. Három évig Cecén, majd hat évig Budahegyvidéken szolgált segédlelkészként.

Innen hívta meg lelkipásztorának a pasaréti gyülekezet Joó Sándor halála után, 1971-ben. 39 éven át a Budapest-Pasaréti Református Egyházközség vezető lelkésze volt, innen vonult nyugdíjba 2010 júniusában. Abban az évben a II. Kerületi Önkormányzat II. Kerületért Emlékéremmel tüntette ki, az ez alkalomból megosztott gondolataival emlékezünk rá.

„Elsősorban munkát jelentett a Pasaréten eltöltött idő, olyan munkát, amely a szenvedélyem, de egyben pihenés is számomra, amelynek láttam az értelmét és a gyümölcseit is, és amelyet nem egyedül kellett végeznem, hiszen a családom minden tagja is bekapcsolódott, és a gyülekezetből is nagyon sokan részt vesznek a közös lelki, diakóniai munkában. Nagy öröm volt ez nekem, és úgy elrepült a 39 év, hogy alig vettem észre.”

Cseri Kálmán hitvallása szerint minden gyakorlati kérdésben is Isten igéje, a Biblia szerint akart dönteni és cselekedni. „Az én hívő életem azzal kezdődött, hogy egyértelmű lett számomra, hogy Isten élő személy, akit nem én találtam ki magamnak, aki tőlem teljesen függetlenül létezik, él, engem ismer, és ő szeret a legjobban, jobban, mint az édesanyám, a feleségem, vagy a gyermekeim. Őrá mindig számíthatok, vele egészen valóságos kapcsolatom lehet.”

Cseri Kálmán a református lelkipásztori irodalom kiemelkedő művelője volt, akit nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is széles körben ismertek. Több mint 25 önálló, számos kiadást megért kötete, nagyszámú folyóiratcikke és publikációja jelent meg. Igehirdetői és írói munkásságán keresztül sokak számára megismerhetővé és megérthetővé vált a Bibliára épülő igazi hit adománya.

Közösségformáló egyéniségével évtizedeken át összefogta és vezette a Torockó téri református gyülekezetet, amely az eltelt évtizedek alatt országos hírűvé vált. „Nem csináltunk mi itt semmi különöset, csendesen végezzük ma is a szolgálatot, csak kiderült, hogy a Biblia nagyon modern könyv, és mindig időszerű a mondanivalója. Ha sikerül közérthetően, világosan kifejteni, hogy miről is szól, akkor sokan úgy érzik, hogy ez hiányzott az életükből, ezt keresték, és így egyre többen kezdtek el jönni, vidékről is. Amikor már szabad volt az igehirdetéseket írásban vagy hanganyagban is terjeszteni, akkor nagyon sok helyre eljutott Isten igéje. Ezt nem is szerveztük, egyszerűen mások kezdték el továbbadni azt, ami nekik használt, ami megváltoztatta az életüket.”

A Torockó téri gyülekezet tagjai közül a legtöbben a második kerületben élnek.

„Én mindig ott éreztem jól magam, ahol voltam, mert bizonyos voltam abban, hogy Isten jelölte ki a helyemet. Nagyon hálás vagyok azért, hogy ebben a kerületben megvan az itt lakóknak mindenük, amire szükségük van. Idekerülésem óta nagyon otthonosan éreztem magam itt. Gyülekezetünk mozgássérültek között végzett szolgálata különösen is a kerülethez kötődik, mindkét végéhez: a Marczibányi térhez és Pesthidegkúthoz.”

Cseri Kálmán emberi kvalitása és munkássága tiszteletet ébresztett hívő és nem hívő emberben egyaránt. Lelki vezetőként hite és példamutatása évtizedeken át erősítette a református közösséget, élete és munkássága példaként szolgálhat a magyar keresztyén családok generációi számára. „Szolgálatunk során mindig is nagyon fontosnak tartottuk a nyomorultak, az elesettek, a kiszolgáltatottak iránti szeretetet. Sajnos, egyre többen vannak az egészségesek között is, akik szükséget szenvednek, az elmúlt teleken látogattam úgy magányos öregeket, hogy 15 fok volt a szobájukban. Akinek a bajáról tudunk vagy hallunk, annak próbálunk segíteni.

Sokan kérdezték már kedvesen, de semmi változást nem érzek magamban azzal, hogy nyugdíjba mentem. Amíg Isten tart és erőt ad, továbbra is kész vagyok azt csinálni, amit eddig tettem, nem egy gyülekezet lelkészeként, hanem nyugdíjas lelkészként, ahova hívnak, ami adódik, oda megyek, azt teszem. Eddig sem magam állítottam össze a programomat, hiszem azt, hogy Isten készítette el mindig számomra a feladatokat, ezt lehetett látni, és bizonyos vagyok abban, hogy továbbra is ő fogja elkészíteni.”

2016-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült.

A II. Kerületi Önkormányzat Cseri Kálmánt saját halottjának tekinti.

1320Elhunyt Cseri Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .