Elkészült a Kapás utcai rendelő felújításának első üteme

Őrsi Gergely 

Korszerű várótér, új lift, virágos közterületrendezés, akadálymentesített bejárat és mosdó, gépészeti felújítás, új ultrahang készülékek, új, kiváló minőségű, szakrendelőkben egyedülálló röntgen.

A Kapás utcai rendelőintézet Medgyaszay István építész tervei alapján készült el 1937-ben, az épületet 1938-ban adták át, építése 380.000 pengőbe került. Az épületen belül új orvosi rendelők és technológiák kaptak helyet: ilyen volt a tüdőgyógyászat, valamint az akkor modernek számító röntgen és laboratórium. A rendelő felszerelése közel 400.000 pengőbe került.

A mostani felújítás első üteme 2022 szeptemberében kezdődött. A munkálatok során a földszintet újítottuk fel, alaprajzi átalakítással korszerű váróteret alakítottunk ki új beteghívó rendszer beépítésével.

A korábbi fából készült, elavult homlokzati nyílászárókat lecseréltük korszerű, hőszigetelt üvegezéssel ellátott PVC ablakokra. Teljes gépészeti felújítást végeztünk, így biztosított a korszerű fűtés, hűtés és szellőzés. Felújítottuk a közlekedési útvonalakat, valamint átépítettük a röntgen vizsgálóhelyiségét.

Nagy hangsúlyt fektettünk az akadálymentes közlekedés biztosításra, így új liftet építettünk be, illetve akadálymentesített bejáratot alakítottunk. Óriási hiányosságot jelentett, hogy korábban nem volt akadálymentesített mosdó az épületben, most ennek kialakítása is megvalósult.

A támogatási forrásból, valamint az önkormányzat által biztosított önerőből orvostechnikai eszközöket is beszereztünk.

Két új ultrahangkészülékkel bővült az intézmény képalkotó eszközparkja. Érkezett egy nőgyógyászati ultrahangkészülék, mely többek között 3D és 4D képalkotásra is képes („babamozi”). Az elvégzett vizsgálatok során lényegesen részletgazdagabb képek készíthetőek vele, amelyek sokkal pontosabb információt adnak az orvosoknak.

Új, kiváló minőségű röntgen is érkezett a Kapás utcába, mely bizonyos esetekben szükségtelenné teszi a CT használatát, így azon túl, hogy akár 30-szor kevesebb a sugárterheléssel használható, gyakran lehetővé teszi, hogy ne kelljen plusz vizsgálatra küldeni a pácienst.

A Kapás utcai rendelő korszerűsítésére (I. ütem), valamint korszerű orvos diagnosztikai eszközök beszerzésre Magyarország Kormánya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Egészséges Budapest Program keretein belül 401 millió és 150 millió, összesen 551 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesítette az önkormányzatot. A beruházások megvalósításához 208 millió és 85 millió, összesen 293 millió forint önerőt biztosított a II. kerület önkormányzata.
A támogatásból és az önerőből kardiológiai ultrahangot és EKG nyugalmi holter rendszert vásároltunk 11 regisztráló egységgel a Fillér utcába a Kapás utcai eszközökön túl.

  Elhunyt Falus Ferenc

A Kapás utcában az épület és a gépészeti rendszer felújítása, az akadálymentesítés, a korszerű orvostechnikai eszközök, az új adatbázis szoftver és a megújuló betegirányítás egyaránt szolgálja a páciensek kényelmét és gyógyulását, illetve a Kapás utca dolgozóinak a megfelelőbb munkakörülmények kialakítását.
A felújítás során megőriztük dr. Lengyel Árpád emléktábláját a Kapás utcai rendelő bejáratánál. Lengyel Árpád a Titanic utasait mentő Carpathia hajóorvosa volt, aki 26 éves korára több száz ember életét mentette meg, és vívta ki bátorságával a világ tiszteletét, itt dolgozott a Kapás utcai rendelőintézetben a fül-orr-gégészet osztályvezető főorvosaként.

Fontos, hogy az akadálymentesített bejáratnál igyekeztünk minél több növényt ültetni, és megmentettük az átültetésre vagy kivágásra ítélt fát a Kapás utca sarkán.
Eddig is nagy hangsúlyt fektettünk az egészségügy intézményeink és eszközeink korszerűsítésére és felújítására. Tavaly pártirodából új orvosi rendelőt alakítottunk ki Vízivárosban, felújítottuk a Lotz Károly utcai orvosi rendelőt, melynek során felvonót alakítottunk ki, akadálymentesítettünk, átépítettük az épületgépészeti és elektromos közművek infrastruktúráját, video-kaputelefonos rendszert alakítottunk ki, új betegvárók, akadálymentes mosdók, pelenkázók, orvosi szobák tárolók, öltözők épültek.

Emellett hat további rendelő – a Vérhalom téri, a Fillér utcai, a Rét utcai, a Tölgyfa utcai, az Ady Endre utcai és a Komjádi utcai rendelők – részleges felújítása is megtörtént, és terveink szerint folytatjuk a Kapás utca felújítását is.

Köszönöm mindenkinek, aki támogatta és támogatja az egészségügyi fejlesztéseket, a kormánynak, a fővárosnak, hálás vagyok valamennyi dolgozónak a Kapás utcában, akik a felújítás idején is biztosították a betegek ellátását, és köszönöm mindenkinek, aki részt vett a projekt megvalósításában!


  Házi kedvencek járőrszolgálata a II. kerületben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .