Nevezzük el névtelen közterületeinket nőkről, akikre büszkék vagyunk! Közterületek nőnapi névadója 2023

Őrsi Gergely 

Utcáink és közterületeink elnevezése sok esetben hordozhat fontos ismeretet. Helytörténetünk, kultúrtörténetünk vagy éppen tudománytörténetünk olyan szereplőinek állíthatnak emléket, akik példaként állnak előttünk, és akikre joggal vagyunk büszkék.
Két éve, az első nőnapi névadó idején az volt a célunk, hogy javítsunk azon a budapesti arányon, mely szerint a valós személyek neveit viselő utcanevek kb. 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el. 
Továbbra is célunk, hogy ezen az arányon változtassunk, és a kerületben további – eddig névtelen – közterületeket nevezzünk el olyan nőkről, akikre büszkék vagyunk. 
Két éve több mint ezer javaslat érkezett hozzánk, és így gazdagodhatott kerületünk a Szabó Magda sétánnyal, a Psota Irén utcával, a Komlós Juci közzel és a Solt Ottilia térrel.
Most is számítunk javaslataikra! Az elnevezendő közterületekről minden információ megtalálható a II. kerület honlapján, ahol leadhatják javaslataikat is.  2023-ban az alábbi közterületek elnevezéséhez várjuk a javaslataikat:
1. A Vízivárosban található a 13584/1 és 13570/4 helyrajzi számú, egymásba nyíló közterület, mely a címkezelésről szóló kormányrendeletben felsorolt feltételeknek is megfelelve Budapest első – és így egyetlen – korzója lehetne.
2. A Rózsadombon található, a Bimbó útról nyíló 12840/1 és 12589/6 helyrajzi számú kis köz is elnevezésre vár. 
3. A Csatárka városrészben több kisebb közterület is található, melyek eddig nem kaptak önálló elnevezést, így ilyen a Cseppkő és a Zöldkő utca közötti 15760/4. helyrajzi számú kis park is. 
4. A Törökvész városrészben található a 11843/4. helyrajzi számú, eleddig névtelen közterület, mely a Csalán út és a Vöröstorony utca között húzódik.
Ezen közterületek egyikére sincs korábban bejegyzett házszám, sem lakóház, így senkinek nem kell az elnevezést követően okmányokat cserélni. 
Vegyenek részt önök is a közös gondolkodásban, és kérjük, küldjék el javaslataikat március 4-ig a a masodikkerulet.hu oldalon!

21130Nevezzük el névtelen közterületeinket nőkről, akikre büszkék vagyunk! Közterületek nőnapi névadója 2023

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .