Élő festmények – Kiállítás a budapesti Lengyel Intézetben

Élő festmények, vagyis játék a lengyel festészettel címmel nyílik kiállítás a budapesti Lengyel Intézetben január 20-án. A Csoma Szilvia fotográfus által készített, „élő reprodukciókon” a 19. és 20. századi lengyel festészet remekműveinek újragondolásai láthatók viszont.

    A Lengyel Nagykövetség mellett működő Petőfi Sándor Lengyel Iskola tanulói, szülők és tanárok közösen a legismertebb lengyel festők képein szereplő alakok – parasztok, nemzeti hősök és múzsák szerepét öltötték magukra. A festményeket nem csupán életre keltették, de interpretálták is, sokszor merész, olykor játékos formában.

A portréfotókat Csoma Szilvia kapta lencsevégre – közölte az MTI-vel pénteken a budapesti Lengyel Intézet.
    A közlemény felidézi, hogy az élő festmények vagy élő reprodukciók, azaz egyes festmények vagy irodalmi művek újraalkotása már a 18. században is ismert, a jelmezbálok hangulatát színesítő parateátrális szalonjátéknak számított.
    Az újraalkotás jelensége a 19. században tett szert nagyobb népszerűségre, ekkor került fel a színpad deszkáira, felvonulások és fesztiválok részeként. Eleinte azonban nem a festészet, hanem a szépirodalmi művek szolgáltak inspirációul; az élő reprodukciók legtöbbször zenei aláfestést kaptak.  


    A Lengyel Nagykövetség mellett működő Petőfi Sándor Lengyel Iskola élő reprodukcióit a 19. és 20. századi lengyel festészet remekművei ihlették. A projektben résztvevők nem könnyű feladatra vállalkoztak: olyan ismert lengyel festők képein szereplő parasztok, nemzeti hősök, gyerekek és múzsák szerepébe kellett bújniuk, mint Józef Chelmonski, Stanislaw Wyspianski, Jacek Malczewski vagy Tadeusz Makowski – közölték a szervezők.


    Mint hangsúlyozták, a résztvevők nem csupán életre keltették az egyes műveket, de interpretálták is azokat. Az interpretációk kiindulópontja a fogyasztói társadalom kritikája és annak játékos formában történő ábrázolása volt.
    A kiállításon az ihletet adó, eredeti képek reprodukciója mellett csaknem harminc ismert lengyel festmény újragondolásával találkozhat a látogató.  

A vendégeket köszönti Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója. A kiállítást megnyitja Izabela Kisłow-Bisztrai, a projekt ötletgazdája és megvalósítója, a tárlat kurátora. A megnyitóra az alkotók, modellek jelenlétében kerül sor.   


    A február 7-éig megtekinthető tárlat a Szülők a Lengyel Iskoláért Alapítvány által kezdeményezett és létrehozott szélesebb projekt eredményeképpen jött létre, a Segítség a Keleten Élő Lengyeleknek Alapítvány társtámogatásával.

Megnyitó: 2022. január 20. (csütörtök), 18.00 óra 

Helyszín: Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.  

12070Élő festmények – Kiállítás a budapesti Lengyel Intézetben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .