Továbbra is várják a rászorulók jelzéseit

A veszélyhelyzet alatt és utána is várja a segítségre szorulók jelzéseit a II. Kerületi Önkormányzat Család- és Gyermekjóléti Központja, ahol biztosítják a korábbi szolgáltatásokat.

A veszélyhelyzet kihirdetését követő napokban úgy tűnhetett, hogy megállt az élet az országban, pedig az önkormányzati ellátórendszerben ekkor sokasodtak meg igazán a gyors megoldásokat követelő feladatok. A II. kerületben sem volt ez másképp. Miközben az idősek és rászorulók ellátását kellett megoldani, továbbra is maradtak a hétköznapi problémák és élethelyzetek, amelyeket nem lehet csak úgy karanténba zárni.

– A Család- és Gyermekjóléti Központban klienseink és munkatársaink egészségének megóvását szem előtt tartva átszerveztük a munkamenetet, de majdnem minden szolgáltatásunkat biztosítani tudjuk, csak éppen egy kicsit másképp – mondta el lapunknak Papp Krisztina, a központ vezetője. – A hétköznaponként 8–18 óra közötti nyitvatartás mellett főként telefonon és interneten tartjuk a kapcsolatot az ügyfelekkel, éjjel és hétvégén pedig él a krízistelefonszámunk.

Mit arról az intézményvezető tájékoztatott, módosult a napi rutin, de nem állhat meg az élet, mindig vannak gyors segítségre szorulók. A pszichológiai tanácsadás, az egyéni autogén trénig és a családterápia például internetes program segítségével, élő beszélgetés keretében, a jogi tanácsadás pedig telefonon zajlik. A gyerekeknek szabadidős helyszínt biztosító Erő(d)Tér helyisége ugyan bezárt, de az utcai szociális munkások napi kapcsolatban vannak a fiatalokkal az interneten keresztül, így még játékra is adódik lehetőség.

Papp Krisztina szavaiból az is kiderült, hogy a kezdeti időszakban kevesebb volt a segítségkérés, a bejelentés, ám mostanra az ügyszám beállt a korábban megszokott mértékre. Eleinte főként számítástechnikai eszközök beszerzésében jött több segítségkérés, hiszen az otthoni tanuláshoz nem mindenkinek volt számítógépe, laptopja, tabletje, vagy más kiegészítője. Később már a kijárási korlátozások éreztették hatásukat.

Személyes találkozás előre egyeztetett időpontban, fertőtlenített környezetben maszkban és kesztyűben

  Elkészült a Kapás utcai rendelő felújításának első üteme

– A kisebb gyerekeknek kezdett elege lenni a bezártságból, a családoknál is előfordul, hogy hamarább elfogy a türelem, hiszen nehezebb volt kimozdulni, a játszóterek is zárva voltak, a kicsik nyűgösebbek lettek, többet sírtak az eddig megszokottnál. Lakóktól, szomszédoktól is kaptunk jelzéseket, amelyeket meg kellett vizsgálnunk, de pedagógusok, gyerekek és szülők is kérnek tőlünk tanácsot. Az óvodai és iskolai szociális segítők folyamatosan tartják a kapcsolatot a pedagógusokkal. Aki pedig csak beszélgetésre vágyik, természetesen annak is tudunk segíteni.

A központ vezetője elmondta, hogy nem zártak be a veszélyhelyzet alatt sem, mert vannak esetek, amikor családlátogatást kell tartani, vagy környezettanulmányt készíteni a gyermek súlyos veszélyeztetése, ideiglenes hatályú elhelyezés, átmeneti nevelésbe vétel, vagy gondnoksági ügyek esetén. Az önkormányzat által nyújtott új támogatások iránti érdeklődés, igény is nő, van, akinek az igénylésekben való eligazodásban, vagy a nyomtatványok kitöltésében, eljuttatásában kell segíteni. Személyes találkozásra előre egyeztetett időpontban a központban nyílik lehetőség. A vírusfertőzés elkerülése érdekében rendszeresen fertőtlenítik a helyiségeket, a kliensek kézfertőtlenítőt és maszkot kapnak.

A Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai új feladatot is vállaltak: a központ koordinálja az idősebb korosztály számára a gyógyszerkiváltást. A kéréseket két patikának továbbítják, ahonnan kiszállítják a felírt gyógyszereket. Fizetni – érintésmentesen – bankkártyával is lehet a kiszállítóknál.

A Magyar Vöröskereszt tartós élelmiszert és csokoládét juttatott el II. kerületieknek a Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül

– Szeretnék köszönetet mondani azoknak is, akik különböző felajánlásokkal támogatják munkánkat – hangsúlyozta Papp Krisztina. – Így jutottunk például számítástechnikai eszközökhöz, nemrég pedig a Magyar Vöröskereszt nyújtott át nagy mennyiségű tartós élelmiszert és sok-sok csokoládét, amivel reményeink szerint egy kicsit jobb kedvre deríthettük a helyi családokat, vagy a II. kerületi gondozási központok ellátottjait.

A II. Kerületi Önkormányzat Család- és Gyermekjóléti Központ (1027 Horvát u. 2.) elérhető a veszélyhelyzet alatt hétfőtől péntekig 8–18 óráig előzetes telefonálást követően, tel.: (06 1) 225-7956, e-mail: csgyk@csgyk02.hu. Az ügyeleti telefonszám 18 és 8 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 24 órában: (06 70) 455-1776.

  „Rendkívüli” veszélyeshulladék-gyűjtés