Sport

Nagyobb lesz az uszoda

Szeretnéd megosztani?

A pesthidegkúti uszoda az eddigi terveknél is magasabb színvonalon, a lakossági igényeket még jobban szem előtt tartva épül meg, mindez az önkormányzatnak mégsem fog további költséget jelenteni.

Ahogyan arról már többször hírt adtunk, a II. kerület olyan uszodát szeretne építtetni, amely egyrészt alkalmas a vízilabda-utánpótlás nevelésére, úszó- és vízilabda-események lebonyolítására, másrészt a lakossági igényeket is maximálisan ki tudja elégíteni. Az építkezés megkezdését azonban gondos és alapos tervezésnek kell megelőznie.

2015-ben a kivitelezés teljes költségét – akkor még pontos kiviteli tervek nélkül – 4 milliárd forintra becsülték. A teljes beruházási összeg 70%-át, vagyis 2,7 milliárd forintot lehetett tao-támogatás formájában összegyűjteni. Az önkormányzat (és a lebonyolításért felelős 100%-os önkormányzati tulajdonban álló II. Kerületi Sport- és Szabadidősport Nonprofit Kft.) mindent megtett annak érdekében, hogy felkutassa és elérje az üzleti életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó nagyvállalatokat és sok kisebb, lokálpatrióta elkötelezettséggel bíró vállalkozást, így az építkezéshez felhasználható maximálisan 2,7 milliárd forintnyi tao-forrást viszonylag rövid idő alatt összegyűjtötték. Ezzel párhuzamosan zajlott az elmúlt hónapokban az uszoda kiviteli tervdokumentációjának összeállítása is, ami néhány változást és újdonságot is hozott. Az uszodát az előzetes jelzések szerint a tervezettnél is többen kívánják igénybe venni, emellett a vízilabdasport népszerűsége és az idei hazai rendezésű vizes világbajnokság is komoly érdeklődést generál.

Mint Becsey Péter, a II. Kerületi Sport- és Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, a konkrét gyakorlati igények alapján szükségessé vált a kisebb kapacitásbővítés is.
– Szintén újdonság az eredeti tervekhez képest, hogy a beltéri versenymedence megosztását szolgáló, ám bármikor a medence szélére húzható úszó középsziget kialakítása megnövelte a versenymedence, illetve egyúttal az épület méretét is. A kiviteli terveken a gépészeti berendezések a tetőről lekerültek az alagsorba, ami azt is jelenti, hogy a gépészet zajszennyezése ezzel a megoldással nem terheli a környező lakosságot. A kültéri medence téli sátorfedését szolgáló berendezések – szintén igen zajos gépészete – is a pinceszintre kerültek, ugyanakkor a gépészethez vezető több mint százméternyi légcsatornarendszert is ki kell építeni. Előny, hogy a gépek által elfoglalt területen felül ily módon több mint 400 m2 hasznos, kiegészítő funkciókkal megtölthető tér keletkezik.
A legnagyobb költségvonzattal azonban a vízelvezetési nehézségek megoldása jár: a medencetér alá egy hatalmas tározót kell beépíteni annak érdekében, hogy a nagyméretű medence vizét két nap alatt le tudják ereszteni – tette hozzá a beruházást előkészítő cég vezetője.

A fent említett változtatások és a pontos kiviteli terv elkészítése egyúttal a 2015 tavaszán készült becsült költségvetés számadatainak pontosítását, véglegesítését is jelentették. A konkrét műszaki többlettartalomból és a piaci árváltozásból fakadóan így összesen további 1,7 milliárd forinttal nő a tervezett bekerülési költség, ez azonban az önkormányzatnak további terhet nem jelent. Dankó Virág alpolgármester ezzel kapcsolatban kiemelte:
– A szükséges többletköltségek 70 százalékának fedezésére újabb tao-pályázatot nyújtottunk be, az elbírálás eredménye hamarosan meglesz, így ez az összeg – sikeres pályázat esetén – céges felajánlásokon keresztül előteremthető. Az uszoda emellett a kormány támogatását is élvezi, Magyarország 2016. évi központi költségvetésében 300 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást biztosított a II. Kerületi Önkormányzat beruházásának megvalósításához. Folyamatban van ugyanakkor a 2017. évi központi költségvetés terhére megítélt újabb 200 millió forintos támogatás lehívása is. Összességében elmondható tehát, hogy az önerő érdemi növekedése nélkül építhet az önkormányzat az eredetileg tervezettnél nagyobb, műszaki többlettartalommal növelt, hatékonyabban és gazdaságosabban üzemeltethető sportuszodát.

Dankó Virág hozzátette, az önkormányzat vezetése ugyanakkor nagyon fontosnak tartja, hogy az építkezés megkezdését a leggondosabb előkészítés, a lehető legalaposabb szakági tervezés és minél szélesebb körű egyeztetés előzze meg, hogy a leendő uszoda mindenki legnagyobb örömére és megelégedettségére működjön majd.

Forrás: masodikkerulet.hu

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

3 + 4 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..